Digitalisering

Hoe Peppol en Odoo je kunnen helpen bij de overgang naar verplichte E-facturatie in België.
9 septembre 2024 par
Frederic Verlinden


Bedrijven in België staan aan de vooravond van een belangrijke digitale transformatie. Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie verplicht voor alle business-to-business transacties. Voor overheidscontracten van meer dan €3.000 gaat deze verplichting zelfs al in vanaf maart 2024. Hoewel dit misschien nog ver lijkt, is deze verandering essentieel, zowel voor naleving van regelgeving als voor het verbeteren van bedrijfsprocessen in termen van efficiëntie, veiligheid en naadloze operaties. Bij DCBO begrijpen we deze overgang en kunnen we u helpen met oplossingen zoals Odoo en Peppol om dit proces soepeler te laten verlopen.


Wat is E-Facturatie en Waarom Hebt U het Nodig?

E-facturatie automatiseert het volledige facturatieproces. In tegenstelling tot een eenvoudige PDF, wordt een e-factuur elektronisch verwerkt in formaten zoals XML, wat zorgt voor automatische en foutloze transacties. In België is het Peppol-netwerk de standaard voor de veilige uitwisseling van deze documenten. Automatische verwerking vermindert de kans op menselijke fouten en versnelt het facturatieproces aanzienlijk. Peppol garandeert dat alle partijen de facturen veilig en efficiënt kunnen verwerken. DCBO beschikt over de nodige expertise om uw bedrijf compliant te houden met deze standaarden en de voordelen van dit geautomatiseerde systeem te benutten (OpenPeppol, 2023), (De Transitie Naar E-facturatie of E-invoicing, n.d.), (Elektronische Facturatie (E-invoicing), n.d.).


Peppol Versies: Een Kort Overzicht

Peppol, geïntroduceerd in 2008, heeft zich door verschillende versies ontwikkeld tot de wereldwijde standaard die het vandaag de dag is. Aanvankelijk ontworpen om openbare aanbestedingen tussen Europese landen te stroomlijnen, vormden de eerste specificaties Peppol BIS 1.0 en 2.0 de basis voor grensoverschrijdende e-aanbestedingen. Deze vroege versies werden echter geleidelijk uitgefaseerd naarmate de technologie vorderde. In 2019 werd Peppol BIS 3.0 de verplichte specificatie, ter vervanging van de oudere versies om aan de Europese eInvoicing Directive (EN 16931) te voldoen. Landen buiten Europa, zoals Singapore en Australië, hebben deze versie ook overgenomen met lokale aanpassingen (OpenPeppol, 2023).

Waarom E-facturatie noodzakelijk is:

De EU-richtlijn 'BTW in het digitale tijdperk' (VIDA), die tegen 2028 volledig moet worden ingevoerd, stuurt België aan op het gebied van e-facturatie. Dit initiatief is niet alleen bedoeld om processen te stroomlijnen, maar ook om fraude te bestrijden en de btw-kloof te verkleinen. Sinds 2017 loopt België voorop in deze transitie, met de Vlaamse overheid die e-facturatie verplicht heeft gesteld voor leveranciers. De naderende deadlines versterken de noodzaak voor bedrijven om e-facturatie te omarmen. Vroege adoptanten van technologieën zoals Peppol zullen een concurrentievoordeel behalen (Elektronische Facturatie (E-invoicing), n.d.).


De Voordelen van E-Facturatie

E-facturatie biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven. Ten eerste minimaliseert het de kans op menselijke fouten. Automatisering zorgt ervoor dat facturen nauwkeurig en volledig zijn, wat betalingen versnelt en geschillen vermindert. Bovendien zijn de kostenbesparingen aanzienlijk, met een gemiddelde besparing van €9 per factuur. Op nationaal niveau kan dit jaarlijks oplopen tot miljarden. Daarnaast draagt e-facturatie bij aan een groener imago van bedrijven door de eliminatie van papier, wat verdere operationele kosten verlaagt (De Transitie Naar E-facturatie of E-invoicing, n.d.).


Peppol: Een Sleutelspeler in E-Facturatie

Peppol, kort voor Pan-European Public Procurement Online, vereenvoudigt de uitwisseling van e-documenten zoals facturen over de grenzen heen. Om een e-factuur via Peppol te verzenden, moeten bedrijven verbinding maken met een toegangspunt, een beveiligd platform voor de uitwisseling van facturen. In België promoot de overheid dit systeem via platforms zoals Mercurius en Hermes voor de publieke en private sectoren. Bedrijven die op zoek zijn naar meer functionaliteiten en efficiëntie kunnen echter baat hebben bij op maat gemaakte oplossingen zoals Odoo, dat naadloos integreert met Peppol (OpenPeppol, 2023).


Odoo: Een Radicale Transformatie 
van het E-Facturatieproces

Odoo is een uitgebreide bedrijfsmanagementsuite die een krachtig e-facturatietool biedt. Het biedt gratis toegang tot het Peppol-netwerk, waardoor de noodzaak voor externe verbindingen en de bijbehorende kosten wordt weggenomen. Dit maakt Odoo een aantrekkelijke oplossing voor bedrijven die hun facturatie binnen één geïntegreerd systeem willen beheren. Bovendien biedt de Belgische overheid belastingvoordelen voor bedrijven die e-facturatieoplossingen zoals Odoo adopteren, met een belastingaftrek van tot wel 120% op software- en advieskosten met betrekking tot e-facturatie (De Transitie Naar E-facturatie of E-invoicing, n.d.).


Bereid Uw Bedrijf Voor met DCBO

Bij DCBO begrijpen we het belang van voorop te blijven lopen in een digitale economie. Met de naderende e-facturatie-deadlines moeten bedrijven snel schakelen om niet achter te blijven. Onze expertise in het implementeren van de geïntegreerde e-facturatieoplossing van Odoo zorgt ervoor dat uw bedrijf zijn operaties kan stroomlijnen, kosten kan verlagen en voldoet aan de nieuwste regelgeving. E-facturatie gaat niet alleen over het voldoen aan wettelijke eisen—het is een strategische stap die de efficiëntie, veiligheid en groei van uw bedrijf kan stimuleren.

 

Elektronische facturatie (e-invoicing). (n.d.). nbb.be. https://www.nbb.be/nl/over-de-nationale-bank/de-nationale-bank/overheidsopdrachten/elektronische-facturatie-e-invoicing

OpenPeppol. (2023, September 11). Belgium - OpenPeppol. https://peppol.org/learn-more/country-profiles/belgium/

De transitie naar e-facturatie of e-invoicing. (n.d.). UNIZO. https://www.unizo.be/berichten/nieuws/de-transitie-naar-e-facturatie-e-invoicing

Redactie Easy Systems. (2024, 30 april). Wat is e-facturatie? En wat zijn de mogelijkheden? Easy Systems. https://www.easysystems.nl/blog/wat-is-e-facturatie-en-mogelijkheden